Vedligeholdelsesråd

Plej dine møbler for en lang levetid!

Et møbel er en investering, der skal kunne bruges i mange årtier. Derfor skal det vedligeholdes og plejes godt. Her får du nogle tips om, hvordan du skal pleje dine møbler, så de holder sig friske og får en fin patina, efterhånden som de ældes.

Tips & Tricks

Vedligeholdelsesråd Fåreskind

Fåreskind

  • Støvsug møblet regelmæssigt. Ofte behøver fåreskind ikke yderligere rengøring, men hvis det alligevel er nødvendigt, findes der specielt udviklede rengøringsmidler.
     
  • Husk, at skindet har godt af at blive luftet og rystet nu og da.
     
  • Brug klæberulle til løstsiddende snavs.
  • Udsæt ikke skindet for langvarigt direkte sollys.
     
  • Fåreskind kan ofte vaskes i maskine ved et 30-graders uldprogram eller håndvask. Brug mild shampoo med pH 3,5-5,5. Dosér moderat og lad fåreskindet tørre hængende eller liggende på en rist. Stræk let. Mindre pletter kan skylles af i hånden.

Tips & Tricks

Plejeinstruktioner Læder

Læder

Læder er et fantastisk materiale, der kun bliver smukkere med årene. Med den rette pleje er det stærkt og holdbart, hvilket gør det til et fremragende materiale til møbler. Læder er et levende materiale med naturlige farveskift og variationer. Jo finere læder, desto blødere og mere behageligt, men også desto mindre behandlet og dermed mere følsomt.

I samarbejde med Leather Masters Scandinavia

  • De fleste materialer skabt af naturen er svære at overgå. Læder er et sådant eksempel. Der er få materialer, der udstråler kvalitet, stil og mode som læder.
     
  • De fleste læder har fået et form for overfladebeskyttelse. Når møblet bruges, tilføres fedt fra f.eks. hænder og nakke. Hvis man ikke renser og beskytter læderet regelmæssigt, opløser kropsfedtet langsomt overfladebeskyttelsen. Uden overfladebeskyttelse trænger fedtet ind i læderet, hvor det danner store mørke fedtpletter eller farveafsmittende som resultat. Vær omhyggelig med at rense og beskytte regelmæssigt. Det er dig, der bestemmer læderets levetid og elegance.
     
  • Inden møblet tages i brug, bør det behandles med Leather Protection Cream. Dette gælder især følsomme anilin-læder, som har en lille egen beskyttelse. Behandl især de dele, der kommer i kontakt med huden, såsom armlæn og nakkestøtter.
  • Husk, at læder er et naturmateriale og derfor har uregelmæssigheder/strukturforskelle i overfladen. Hvert enkelt læder optager farver forskelligt, og derfor kan der opstå farvenuancer mellem forskellige møbler.
     
  • Læder er elastisk og strækker sig, især på siddepladser.
     
  • Læder er følsomt over for direkte sollys.
     
  • Tænk grundigt over, hvem der vil bruge den nye møbel og hvordan. Hvis børn og dyr vil opholde sig i sofaen, bør man tænke på, at visse typer af læder kræver meget pleje for at klare sådanne belastninger. Læs mere om lædertyperne nedenfor.
  • Anilin er et gennemfarvet læder uden dækkefarve eller overfladelak. Naturlige mærker, såsom gødningspletter og pigtrådsmærker, bevares på læderet for at bevare så meget som muligt af den naturlige fornemmelse. Anilin har ekstremt høj komfort og ånder meget, men er samtidig følsomt over for spild og pletter. Hvis man ejer en møbel i anilinlæder, er det ekstra vigtigt med vedligeholdelse, så læderet altid har en fuldgod beskyttelse og ældes smukt.
     
  • Semianilin er et anilinlæder, der er overfladebehandlet med et ekstra beskyttelseslag for at øge modstandsdygtigheden over for pletter. De naturlige mærker, der findes på et anilinlæder, kan i nogle tilfælde også findes på et semianilin. Dette læder har generelt god komfort og god åndbarhed.
     
  • Dækkefarvet/Spaltslæder har, som navnet antyder, yderligere beskyttelse og farve på overfladen. Åndbarheden og komforten begrænses en smule af overfladebehandlingen, men den giver i stedet et modstandsdygtigt og holdbart læder. Madras og Soleda er et læder af denne type.

    Spaltslæder fremstilles ved at maskinelt spalte skind i to eller tre lag før garvningen. Spalt adskiller sig fra andet læder ved, at det ikke har nogen reel narv (narv er hårsiden på læderet). Dette forsøger man undertiden at erstatte ved behandling med lak eller anden masse på den ene side, hvilket ofte giver en slående lighed med narvlæder.
     
  • Bycast er et spaltslæder med en polyuretanoverflade, det vil sige plast. Bycast er blankt og generelt meget modstandsdygtigt over for pletter.
     
  • Nubuck er slebet anilinlæder, der er helt åbent. Det har en ruskindslignende følelse og er yderst følsomt over for spild. Nubuck er ikke et passende materiale på en møbel, der bruges ofte.
     
  • Bonded fremstilles af genbrugslæder. I en højteknologisk proces binder man læderfibre sammen for derefter at farve og overfladebehandle. Resultatet er et blødt, slidstærkt og prisbilligt materiale. Anvendes for eksempel i stolsæder.
  • Inden møblet tages i brug, kan det behandles med Leather Protection Cream. Dette gælder især følsomme anilin-læder, der har en lille egen beskyttelse. Behandle særligt de dele, der kommer i kontakt med huden, såsom armlæn og nakkestøtter.
     
  • For at forhindre, at læderet blegner eller tørrer ud, undgå at placere møblet i direkte sollys eller for tæt på en varmekilde, og efterlad en luftspalte på 2-3 decimeter.
     
  • Brug en tør, blød klud til almindelig rengøring. Brug ikke en støvsuger, da det kan ridse overfladen.
     
  • Om nødvendigt, tør eller gnid forsigtigt hele overfladen med en ren og blød klud, der er vredet op i rent vand.
     
  • Lædercreme og læderolie bør bruges regelmæssigt afhængigt af læderets tilstand.
    Advarsel: Hvis overfladen er beskadiget eller slidt, kan lædercreme eller læderolie få farven til at ændre sig en smule.
     
  • Brug de rigtige anbefalede læderplejeprodukter afhængigt af lædertype. Følg vejledningen fra leverandøren. Brug ikke kemiske overfladebehandlingsmidler, rengøringsmidler eller sæbeopløsninger.

Tips & Tricks

Plejeråd Træmøbler

Naturen har skabt en række forskellige træsorter, der er velegnede til møbler. Træ er et levende materiale, hvis åretegning allerede fra starten har en naturlig variation i mønster, farvetone og glans. Træet kan også overfladebehandles på mange forskellige måder. Hvor holdbar overfladen er, afhænger af hvilken overfladebehandling den har fået, og træsortens hårdhed. Dette afgør også, hvilken type pleje træet skal have.

Træmøbler

  • Beskyt overfladen mod direkte sollys, da det påvirker overfladens farve. Variér placeringen af de genstande, der eventuelt står på møblet, for at undgå permanente farve- og lysskilnader.
     
  • Aftør møblets overflade regelmæssigt med en let fugtig klud og eftertør med en tør klud. Det er også muligt at rengøre overfladen med lidt opvaskemiddel og lunken vand på en godt opvredet klud.
     
  • Brug aldrig alkaliske eller aggressive rengøringsmidler. Brug heller ikke opløsningsmidler eller præparater, der indeholder slibemidler.
     
  • Stil aldrig varme genstande på overfladen uden at bruge bordskånere.
     
  • Tør straks op, hvis der spildes væske. Fineroverflader er særligt følsomme over for væsker.
     
  • Brug møbeltæpper under benene for at beskytte gulvet.
     
  • Opbevaring af tillægsplader eller indlægsplader til borde. Det er vigtigt altid at opbevare dine ekstra plader i samme klima som spisebordet. Opbevar dem f.eks. i garderoben på samme etage og ikke i kælderen, da træ er et levende materiale, der er følsomt over for fugt.
  • Oliebehandling
    Oliebehandling kan med fordel udføres 2-3 gange om året eller efter behov. Når møblet er nyt, er der ofte behov for flere olieringer, da træoverfladen hurtigt tørrer, når den kommer i kontakt med luften. Husk at oliere begge sider af træplader, for eksempel over- og undersiden på spiseborde, for at forhindre revnedannelse.
     
  • For at bevare træets kvalitet og naturlige udseende anbefales det at oliere møblet med voksolie. Voksolien kan bruges på både ubehandlede og tidligere olierede overflader. Den giver en unik, effektiv beskyttelse mod pletter fra væsker og gør møblet lettere at rengøre. Hvis man bare ønsker en "ren" oliebehandling, bruger man en god møbelolie. 

     
  • Vedligeholdelse
    Ved at vedligeholde olieret træ forstærkes åretegningen samtidig med, at træet beskyttes. Olie gnides ind i træets fiberretning. Før overfladen tørrer (ca. 15 min) kan man slibe med fint sandpapir eller en slibesvamp og tørre af med en tør klud. Overfladen er først helt tør efter et par dage.

    Ved lettere mærker eller pletter kan en slibesvamp bruges i træfibernes retning. Området skal derefter olieres ind igen efter slibning. Tal med din sælger om, hvilken olie der anbefales til dit produkt.

     
  • Regelmæssig vedligeholdelseDu bør tørre den olierede overflade af ofte og om nødvendigt vaske med en mild sæbeopløsning på en klud. Sørg for at tørre grundigt bagefter. Brug ikke fortynder eller kraftige rengøringsmidler. Fineret olieret overflade er særligt følsom over for væsker. Træets fibre rejser sig ved kontakt med vand, og overfladen føles derefter ru.

    Pletter fra kaffe, te, rødvin eller lignende skal tørres op med det samme for ikke at trænge ind i træet. Brug gerne bordskånere til det olierede spisebord.

    Vigtigt: Varme genstande, der kommer i kontakt med en olieret overflade, samt væske, der ikke tørres op straks, kan forårsage misfarvninger. En olieret overflade er følsom over for skarpe genstande, der kan forårsage ridser og hak

  • Regelmæssig vedligeholdelse
    Ofte er der ikke brug for nogen særlig overfladebehandling, og aftørring med en tør klud er tilstrækkelig pleje.

    Hvis træet er blevet beskidt, kan det slibes med fint sandpapir, mens lettere snavs kan fjernes med et viskelæder.

    .
  • Tryk- og slagmærker kan repareres ved at pensle varmt vand på, hvilket får træet til at rejse sig. Slib derefter med fint sandpapir dagen efter. Husk, at jern kan give sorte Lakerede og malede overflader.

Lakerede overflader er som regel lette at vedligeholde, da de for det meste kun skal tørres af. Hvid lak kan være særligt følsom over for farvestoffer i fødevarer, så vær omhyggelig med straks at tørre overfladen af ved spild.

  • Regelmæssig pleje
    Tør af med en fugtig klud og eventuelt et mildt rengøringsmiddel. Eftertør med en tør klud.
    Brug ikke rengøringsmidler med slibematerialer i.
    Mikrofiberklude kan ridse følsomme lakerede overflader.
    Læg ikke plastikdug uden tekstilbeklædt bagside på en klarlakeret træoverflade, da stoffer i laklaget kan vandre til plasten eller omvendt. Det får dugen til at hæfte fast, og bordoverfladen beskadiges.

    Vigtigt: Varme genstande, der kommer i kontakt med en lakeret overflade, samt væske, der ikke tørres op med det samme, kan forårsage misfarvninger. En lakeret overflade er følsom over for skarpe genstande, som kan forårsage ridser og hak.

     
  • Hvis overfladen skal friskes op, kan du bruge en møbelpolish, som poleres ind med en blød klud. På den måde kan lette ridser og snavs fjernes.

Tips & Tricks

Plejeråd Tekstil

Tekstil

Tekstilmøbler findes i alle mulige former og farver, og derfor er det vigtigt, at du lærer at tage hånd om din møbel på den rigtige måde. Følg altid producentens plejeråd.

I dag er det for eksempel almindeligt, at tekstilmøbler kræver kemisk rensning. Det er ikke kun slidstyrken, der afgør, hvor længe et møbelstof holder, men med den rette pleje kan selv et stof med lav slidstyrke holde i mange år. 

I samarbejde med Leather Masters Scandinavia

  • Beskyt møblet fra direkte sollys. 
     
  • Impregner gerne møblet med tekstilspray, inden du begynder at bruge det. Snavs og pletter er så lettere at fjerne.
     
  • Støvsug møblet regelmæssigt.
     
  • Fjern pletter med det samme. Gnub ikke, men sug blot op med en klud. Pletfjerningsmidler bør kun bruges efter først at være prøvet på en mindre synlig del af stoffet.
     
  • Bemærk! Stoffer, der indeholder hør og/eller viskose, bør ikke rengøres med vandbaserede produkter, brug i stedet Dry Shampoo.

 

  • Bomuld Naturmateriale. Stoffet har høj slidstyrke og høj absorberingsevne. Behageligt at sidde på.
     

  • Linned Naturmateriale. Fremstillet af plantefibre fra hør. Stoffet har en fin glans og blød fornemmelse.

  • Polyester Syntetisk fiber. Stoffet har en høj slidstyrke og hverken strækker eller krøller.

  • Blandingsmaterialer Mest almindelige i møbelbetræk, da de forskellige materialer supplerer hinanden, og man får et stof, der er både slidstærkt, behageligt og smudsafvisende. Stoffet kan bestå af forskellige blandinger af syntetiske og naturlige fibre.

  • Fjern pletter med det samme. Gnub ikke, men sug blot op med en klud. Pletfjerningsmidler bør kun bruges efter først at være prøvet på en mindre synlig del af stoffet.
     
  • Bemærk! Stoffer, der indeholder hør og/eller viskose, bør ikke rengøres med vandbaserede produkter, brug i stedet Dry Shampoo.
     
  • Brug altid hvide klude (for at undgå misfarvning) og undgå at fugte et uldstof i større omfang, da dette risikerer vedvarende pletter.
     
  • Et skumrensemiddel kan om nødvendigt også bruges til en grundigere rengøring, hvis det er tilladt i stoffets specifikation. Aftagelige stoffer kan enten vaskes med vand eller kemisk renses i henhold til specifikationen for det pågældende stof.
     
  • Stearin

    Stearin fjernes lettest ved at køle det ned med en plastpose fyldt med is. Skrab derefter stearinen af med en sløv kniv. Mindre stofstykker kan lægges i fryseren et øjeblik. En anden måde er at lægge et kaffefilter på pletten og stryge over det med svag varme. Filteret fungerer som et blødgøringspapir og suger stearinen op.
     
  • Snavspletter

    1.    Fugt en mikrofiberklud under hanen i varmt vand.
    2.    Tilsæt en tekstilrensningsprodukt og vrid ud hårdt.
    3.    Fold og rul kluden omkring en svamp til en fast rulle.
    4.    Træk rullen frem og tilbage i forskellige retninger over de beskidte områder for at løfte snavset op fra stoffet.
     

Der er tre forskellige måder at teste et stof på: Martindale (slidstyrke), lysægthed (lysbestandighed) og pilling (fnugdannelse).

  • Martindale (slidstyrke)

    Martindale er et mål for, hvor holdbart et stof er, det vil sige, hvor meget slid det kan modstå. Man finder et stofs Martindale-værdi ved at teste, hvor mange omgange en stofbeklædt plade kan drejes mod stoffet, uden at nogen masker går. Værdien angiver antallet af omgange. Jo højere Martindale-værdi, desto mere slidstærkt stof. For eksempel har et fløjlstof ofte en værdi på over 100.000 Martindale.

    Som retningslinje for sofaer kan man bruge følgende:

» Hjemmemiljø med moderat slid, mindst 15.000 Martindale
» Hjemmemiljø med stærkt slid, mere end 30.000 Martindale
» Offentligt miljø, mere end 50.000 Martindale

  • Lysægthed (lysbestandighed)

    Et stofs lysægthed måles i gråskala eller blåskala og måler stoffets evne til at modstå sollys, det vil sige, hvor UV-bestandigt stoffet er, og hvor godt farverne holder i længden. Skalaen går fra 1-8 og er eksponentiel, hvilket betyder, at en lysægthed på 5 er dobbelt så god som 4. Vi anbefaler mindst 4, og værdier over 6 er ekstremt gode. Vi kan på forespørgsel tilbyde disse oplysninger for alle vores stoffer, men har ikke skrevet det ud på alle sofaer på vores side.
     
  • Pilling (fnugdannelse)

    Pilling måler stoffets fnugdannelse, det vil sige overskydende fibre, der kan løsne fra betrækket. Dette opstår, når fibre trækkes ud af stoffets overflade ved slid og kan få stoffet til at se slidt og fnugget ud. Dette påvirker ikke stoffets slidstyrke, men kan med tiden påvirke udseendet. Pilling måles på en skala fra 1-5.

Tips & Tricks

Plejeråd Metal

Metal

Både aluminium og krom er afvisende over for snavs og væsker, men vær opmærksom på, at selv vand kan forårsage pletter og rust. Generelle råd for metal er at tørre overfladen af med en blød klud, der er fugtet i sæbevand. Brug aldrig opløsningsmidler på lakeret eller overfladebehandlet metal.

Tips & Tricks

Plejeråd Marmor / Beton / Sten

Marmor / Beton / Sten

Marmor består af tæt poleret kalksten og er et porøst materiale og dermed følsomt over for fugt og luftforurening. Derfor skal du være ekstra omhyggelig med, hvordan du bruger og vedligeholder pladen.
Vin, eddike, syre, kulsyre og andre sure fødevarer kan forårsage stor skade på stenen. Selv vand kan påvirke marmoren, hvis det ikke tørres væk hurtigt.

  • Brug bordskånere til alle glas og skær ikke direkte på pladen. Så holder du den fri for ætseskader.
     
  • Brug aldrig sure rengøringsmidler på pladen.
     
  • Fjern løst støv og snavs med en blød børste.
     
  • Rengør pladen ved at dyppe et viskestykke i lunkent sæbevand eller mildt opvaskemiddel og stryg derefter forsigtigt over hele marmorpladen.
     
  • Til de meget beskidte områder kan du bruge den ru side af en vaske svamp. Test først på et mindre synligt område, så du kan se, om den er for hård. Skyl derefter med vand og tør tørt med en klud.
     
  • Nye plader bør altid behandles et par gange i starten. Påfør et tyndt lag med tynd olie. Lad det ligge og trænge ind i stenen natten over og tør om morgenen eventuelle rester væk. På samme måde vedligeholder du derefter pladen et par gange om året, hvilket giver den både en smuk glans og en beskyttende effekt.

Ved pleje af kalksten skal man huske, at de er følsomme over for syrer. Derfor skal man aldrig bruge sure rengøringsmidler, som kan forårsage ætseskader. Andre sure væsker som vin, eddike, syre og frugtjuice er også uegnede. Ved rengøring skal man bruge almindelige rengøringsmidler som opvaskemiddel eller sæbe/stensæbe, som ikke er citrusbaserede.

Kalkstenen kan slibes med et vådslibepapir korn 500 og efterbehandles med stensæbe, hvis man skulle få en plet, der ikke kan fjernes ved at tørre med en fugtig klud.
 

Beton er et sugende materiale, der skal vedligeholdes. For beton, ligesom for marmor, er sure fødevarer de værste fjender. Rengør med et mildt rengøringsmiddel som f.eks. opvaskemiddel og vand.

  • Brug ikke slibemidler eller rengøringsprodukter, der indeholder blegemidler, ammoniak eller er citrusbaserede, da de indeholder syre og kan skade naturmaterialet i betonen.
     
  • Brug altid bordskånere til varme genstande og genstande, der kan ridse bordet.
     
  • Brug bordskånere til glas (især hvis de indeholder alkohol eller citrusbaserede juicer).

    Evt. spild skal tørres op straks for at reducere risikoen for permanente pletter. Da beton er porøst, absorberes væske, der spildes på overfladen. Rødvin, kaffe eller tomatsauce er nogle eksempler på væsker, der nemt kan forårsage pletter.

Tips & Tricks

Plejeråd Sofaer

Plejeråd Sofaer

Forskellige polstringer kræver forskellige mængder arbejde. En sofa i koldskum kan have godt af at få sine puder vendt og flyttet rundt med jævne mellemrum. Sofapuder med dunfyld kræver mere arbejde, da de skal puffes op og vendes for at bevare deres form.

Instruktionsfilm og tips kan findes under kategorien Læder eller Stof for netop din sofa.
 

  • For at bevare spændst og fylde i sofapuder, skal de puffes ordentligt. Vend ofte på puderne (hvis muligt), så de slides mere jævnt. Hvis man sidder på det samme sted i sofaen, og puden hverken vendes eller pustes op, dannes der let folder i stoffet.

  • Ved vask af pudeovertræk kan de med fordel trækkes på puderne, før stoffet er helt tørt, for at strække og forme sig efter puden. Eventuelt stryg med dampstrygejern, når stoffet sidder på.

  • Nogle stoffer falmer hurtigere end andre, men som en tommelfingerregel vil kunstfibre og lyse farver falme mindst. Hvis du vil have en sofa, der skal stå i direkte sollys, er det bedre at vælge syntetiske fibre end naturfibre.
     

Tips & Tricks

Plejeråd tæpper

Tæpper

  • Undgå at trække møbler frem og tilbage hen over tæppet. Brug møbeldupper/hjulbeskyttelse under sofa- og bordben.

  • For at tæppet skal slides jævnt, er det godt at dreje det nu og da.

  • Viskose-/tencel tæpper er følsomme over for fugt og væske. De fleste tæpper bør imprægneres for større modstandsdygtighed. Test altid midlet først på et skjult område.

  • Opbevar aldrig dit tæppe foldet eller vakuum-pakket.

  • Undgå direkte sollys, da naturmaterialer let bleges i stærk sol.

  • Nogle gange kan korte fibre/tråde kravle op, mens tæppet lægger sig. Dette skyldes den væveteknik, der bruges til at fremstille tæppet. Disse kan nemt klippes af eller trækkes igennem til bagsiden.

  • Visse farvevariationer kan undertiden forekomme på nogle tæpper, hvor farverne blandes i hånden. Dette er helt normalt.

  • At piske eller ryste et håndtuftet tæppe udsætter det for hård belastning, som kan føre til brud i tæppet.

  • Brug skridsikring: Man kan minimere slidtage på tæppet ved at bruge skridsikring. Beskyttelsen forlænger levetiden på dit tæppe og bidrager også til øget sikkerhed, da dit tæppe bliver bedre liggende på plads. Skridsikring anbefales både til tynde og lidt tykkere tæpper. De kan også virke lyddæmpende.
     

  • Kludetæpper
    Ensartede kludetæpper i bomuld kan ofte vaskes i maskine, men tjek altid tæppets vaskeanvisning først. I farvede kludetæpper findes der altid overskydende farver, som i visse tilfælde kan farve lyse indslag og frynser.

    Stribede kludetæpper i bomuld vaskes i koldt vand med sæbe. Skrub med en blød børste i stribernes retning på begge sider og skyl derefter godt i stribernes retning. Hæng tæppet op i langkanten i stribernes retning. Den klassiske metode med at vaske kludetæpper på broen er stadig en metode, der fungerer perfekt. Men du kan selvfølgelig også bruge terrassen eller kældergulvet som underlag.
     
  • Håndvævede uldtæpper og fladvævede tæpper
    Fladvask med koldt vand og mildt rengøringsmiddel gælder ved vask af hele tæppet. Pletter fjernes med en ren frottéhåndklæde, lidt lunkent vand og opvaskemiddel/gallertvål. Tæppet kan blive lidt boblet ved vask af hele tæppet, hvilket dog forsvinder efter nogle dages brug.
     
  • Bambussilke
    Bambussilke kan vaskes, men kan være skrøbeligt. Hvis du får pletter på, kan du vaske dem af med en svamp eller klud dyppet i vand eller i en opløsning af vand og mild sæbe. Gnid aldrig, men dup pletten. Hvis du ikke kun bruger vand, skal du sørge for, at der ikke er rester af vaskemidlet, når du er færdig. Bambussilke, der er blevet vådt, kan nogle gange blive lidt stift på grund af fiberens karakter. Så kan man børste luvens blødhed op med en fin børste. Det bedste er altid at vaske hele tæppet i stedet for pletvis for at undgå forskelle i tæppets udseende. Ved pletvis vask er det bedst at konsultere en professionel tæppevask først.
     
  • Viskosetæpper
    Viskose-/tencel tæpper er følsomme over for fugt. Vi anbefaler, at rengøring af viskosetæpper kun udføres af fagfolk. Visse pletter og mærker, der opstår, når objekter har været placeret på tæppet, eller pletter fra vand, kan ofte fjernes ved hjælp af damp. Vær omhyggelig med ikke at komme for tæt på med dampen. Børst forsigtigt tæppets luv efter dampen for at fjerne mærker/pletter. For genstridige pletter/mærker kan det være nødvendigt at gentage proceduren. Brug ikke nogen midler. Gnid ikke, da du risikerer at arbejde snavset ind i tæppets fibre.
     
  • Fåreskind/lammeuld

    Fåreskind er smudsafvisende, og det kan være nok at lufte og lade det hænge ud, men hvis det alligevel skal vaskes, er det meget enkelt. Ved let snavs kan støvsugning, brug af en klæberulle eller aftørring med en svamp og lunkent vand være nok.

    Uldprodukter vaskes bedst i hånden i lunkent vand og om nødvendigt med en blød klud. Kraftigt snavsede bør lægges i blød i koldt vand før vask. Lad gerne skindet ligge i koldt vand natten over. Brug et mildt flydende vaskemiddel (uldsæbe) uden enzymer, fosfater, peroxider, alkalier og blegemidler. Brug rigeligt med vand. Brug ikke blegemiddel. Til tørring hænges skindet op i to hjørner eller tørres fladt. Tør i stuetemperatur. Udsæt ikke skindet for stærk varme eller direkte sollys. Mens skindet stadig er fugtigt, træk og gnid skindet for at genvinde blødhed og smidighed. Skindet må ikke stryges! For at give skindet rigtig fin glans igen kan du børste det med en blød børste.

  • Wilton
    Fjern pletter med lidt lunkent vand, opvaskemiddel/gallertsæbe og en ren og lys frottéhåndklæde. Til vask af hele tæppet bør tæppet afleveres til en autoriseret tæppevask for fladvask. Dette gælder både wilton-tæpper og andre maskinvævede tæpper med jutebagside.
     
  • Akrylgarnstæpper
    Akrylgarnstæpper er ofte mærket med vandvask 40°C. Maskinvask fungerer fint.
     
  • PET-tæpper
    Hvis tæppet ligger udendørs i længere perioder med regn, skal det have tid til at tørre ordentligt op mellem brug. Fibrene kan forringes over tid, hvis tæppet ikke får tid til at tørre op. Opbevar det tørre tæppe rullet og pakket ind i perioder, hvor det ikke er i brug. Fold aldrig dit tæppe sammen.

    Hvis tæppet udsættes for saltvand eller kloreret vand, skal det skylles grundigt med postevand med jævne mellemrum.

    Tæppet kan ikke maskinvaskes.

    Hvis hjørnet/kanten på dit tæppe løfter sig, fugt området og rul tæppet i modsat retning. Vent et par minutter og rul derefter tæppet ud igen. Om nødvendigt kan en vægt efterlades på tæppet under tørretiden.
     
  • Tæpper med gummibagside

    Hvis du har et gummeret tæppe, skal du aldrig hænge det med latexsiden mod solen. Et gummeret tæppe skal altid rulles sammen med forsiden udad for at undgå opstående kanter. Hvis du tørrer gulvet eller vasker tæppet, skal du sørge for, at gulvet/tæppet er helt tørt, før du lægger tæppet på. Ellers er der risiko for, at gummisiden klæber til gulvet.

    Tæpper med gummibagside kan skylles af med lunkent vand og mildt rengøringsmiddel. De kan også skrubbes med en blød børste eller svamp og almindeligt vaskemiddel ved 40°C. Skyl grundigt og tør fladt.
     

  • Plasttæpper

    Støvsug tæppet regelmæssigt for enkel rengøring.
    Fjern pletter med en fugtig blød klud eller svamp. Skrub ikke. Skyl straks ketchup af, og gnid ikke!

    For mindre tæpper, hånd- eller finvask, 30°C. Ingen centrifugering eller tørretumbling. Større tæpper rengøres med gulvmoppe, håndvask i badekar / stort kar / udendørs eller kemisk rens.

    Ryst tæppet forsigtigt, og vær opmærksom på svejsekanten. Om nødvendigt, form ved at strække i våd tilstand. Tør fladt, helst.

    Ved drypptørring, hæng over flere liner.
     

  • Bomuldsmåtter kan krympe ca. 5 % i bredden og 8 % i længden ved vask ved 30°C. Også ved vask af andre tæpper skal man forvente en vis krympning. Alle tæpper falmer over tid og får ofte smukkere og blødere farver. Bomuldsmåtter falmer hurtigere end andre tæpper.

  •  

    Ved håndvævede tæpper kan størrelsen på dit tæppe variere med +/- 4 % i forhold til den angivne størrelse, dette er helt normalt, da tæppet væves i hånden.

  • Aflever altid dit tæppe til et velrenommeret renseri for professionel fladvask. Efter vask kan tæppet i nogle tilfælde blive "boblet", men dette forsvinder normalt efter brug.

  • Undgå kemisk rensning i det omfang, det er muligt, da væskerne udtørrer fibrene i tæppet.
     

  • Mindre pletter - Fjern altid pletter med det samme, når de opstår.

    Mindre pletter fjernes nemmest fra de fleste tæpper ved straks at angribe pletten med en ren håndklæde/klud, lunkent vand og en dråbe opvaskemiddel eller sæbespåner. Skum midlet op med lunkent vand og gnid forsigtigt. Tør derefter pletten forsigtigt af.

    Denne metode fungerer normalt godt for de fleste typer af tæpper, både syntetiske og uldtæpper.


     
  • Støvsugning
    En måttes levetid afhænger meget af plejen. Gør det til en vane at støvsuge din måtte mindst en gang om ugen og hænge den ud til luftning en gang om året.

    Støvsug måtten på begge sider og under (på gulvet). Brug altid fladmunden på støvsugeren, når du støvsuger, juster ned i styrke, og støvsug aldrig frynsen på et tæppe, da det kan blive beskadiget. Afslut med at støvsuge i lugens retning. Du kan nemt mærke, i hvilken retning luggen ligger, stryg med hånden langs måtten. Hvis luggen føles blød, er det i luggens retning, du mærker; hvis den derimod føles ru og rejser sig, er det mod lugg

    Det er vigtigt at huske at løfte støvsugermundstykket efter hver bevægelse, så man ikke fører det frem og tilbage! Vær også forsigtig med frynserne, så de ikke suges ind i mundstykket.

Når tæppet er nyt, kan der forekomme noget overskydende uld/tæppeluv i det. Tæpper af særligt naturmateriale kan fælde meget det første år. På persiske tæpper forsvinder dette oftest efter 1-2 støvsugninger, mens det i fx indiske tæpper kan vare længere. Støvsug tæppet ofte uden børste for at fjerne overskydende fibre. Forsøg ikke at støvsuge alt på én gang, men lad det tage den tid det tager for at reducere slid på tæppet.

  • Hvis der er en fordybning eller et trykmærke i tæppet efter en møbel eller lignende, kan det nemt fjernes. Start med at skylle en klud i koldt vand, læg den over det område, der er trykket ned. Tag derefter et strygejern og stryg over kluden et par gange i lugens retning. Hvis mærket ikke er forsvundet, kan du gentage behandlingen.

  •  

    Trykmærker på tæpper kan også fjernes let ved at fugte luv med lunkent vand, fx med en sprayflaske, og blæse let med en hårtørrer, mens du børster luv op.

Tips & Tricks

Plejeråd Laminat

Laminat

  • Tør overfladen af med en fugtig klud og et mildt rengøringsmiddel. Tør derefter af med en tør klud. Brug ikke rengøringsmidler med slibemateriale i, ståluld, skurepulver, slibende svampe og lignende, da det kan give ridser og blanke pletter på de rengjorte overflader.

  • Skær aldrig med skarpe genstande direkte på bordpladen.

  • Undgå varme og brug altid grydelapper/pot coasters 

  • Beskyt overfladen mod mekanisk slid, som fx bunden af en keramisk kop, der kan beskadige overfladen permanent.

  • Tør vand af så hurtigt som muligt; hvis vand får lov at stå på pladen, kan det trænge ind i kernen gennem samlinger og kanter.
     

  • Striber kan dannes, hvis overfladen rengøres med organiske opløsningsmidler, sammen med koldt vand og gamle klude. For at sikre, at der ikke opstår striber ved rengøring, anbefaler vi at tørre overfladen af med varmt vand og derefter tørre den med almindeligt papir, håndklæder eller mikrofiberklude.

  • For lette pletter er det ofte nok at tørre med en blød ren klud (tør / fugtig). Hvis du bruger en fugtig klud, skal du tørre overfladen tør med et papir eller mikrofiberklud straks for at undgå tørrepletter.

  • Et vinduesrens med ammoniak får væsken, man tørrer med, til at fordampe meget hurtigt, og så bliver der ingen tørrepletter.

  • For hårdt snavsede overflader skal du rengøre med varmt vand og lidt opvaskemiddel i en ren klud eller mikrofiberklud. Brug altid almindelige husholdningsrengøringsmidler eller sæbe uden slibende ingredienser. Tør derefter med vand for at fjerne alle spor af rengøringsmidlet for at forhindre, at der opstår striber. Eftersvab overfladen med en ren, absorberende klud eller køkkenrulle.
     

  • Følgende rengøringsmetoder må absolut ikke bruges:
    Skurende og slibende metoder (slibepulver, slibemidler, fx Vim, skuresvampe, ståluld)
    Rengøringsmidler med stærke syrer
    Opløsningsmidler
    Damp
     

Tips & Tricks

Plejeråd Linoleum

Linoleum

Linoleum er et naturmateriale. Ordet "linoleum" betyder linolie og angiver den karakteristiske komponent i linoleum. Bindemidlet i linoleum kommer fra planteriget og består af hærdende vegetabilske olier som linolie og træolie kombineret med træharpiks. Linoleum fra fx HansK er grundbehandlet ved fremstillingen, hvilket gør overfladen let at rengøre. Overfladens modstandsdygtighed er god mod de mest almindelige pletter, der kan opstå på overflader.

  • Rengør overfladen med en sæbebaseret rengøringsprodukt fortyndet i vand, alternativt opvaskemiddel eller pH-neutralt rengøringsmiddel ved let snavsning.

  • Ved vanskeligere pletter kan en hvid nylonklud bruges til forsigtigt at gnide med under rengøringen. Tør overfladen tør efter rengøringen.

  • Brug tætte underlag til blomsterpotter, tallerkener, kaffekopper osv., hvor der er risiko for spild.

  • Fjern alle pletter så hurtigt som muligt og tør overfladen tør efter rengøringen.

  • Husk, at linoleum er blødt, og dybere skader i overfladen er permanente, så beskyt dine møbler mod skader med hjælp af underlag. Mange overfladiske mærker forsvinder dog ofte af sig selv over tid, da overfladen har en vis selvhelende effekt.

  • Overfladens modstandsdygtighed er god mod de mest almindelige pletter, der kan opstå på overflader, men er ikke resistent over for langvarig påvirkning af alkali (rengøringsmidler med høje pH-værdier).
     

Tips & Tricks

Plejeråd HI-MACS®

HI-MACS®

HI-MACS® er et slidstærkt og holdbart materiale, men ligesom alle andre materialer kan det blive beskadiget, hvis det behandles forkert.

  • HI-MACS® er et porefrit materiale og kan derfor tørres af med en fugtig klud eller en rengøringssvamp med et mildt rengøringsmiddel, f.eks. universalrengøringsmiddel. Hvis du har en mat overflade, kan produkter med milde slibende/poleringsegenskaber også anvendes.
     
  • Hvis overfladen opleves som beskidt og nedslidt, kan det være nyttigt at tørre hele overfladen af med små cirkelbevægelser med et mildt poleringsmiddel eller med en "slibepude" for at bevare et ensartet udseende på hele pladen. Ved virkelig vanskelige pletter kan hele overfladen slibes op igen, men dette kræver professionel rådgivning.
     
  • Placer ikke varme genstande, der er taget direkte fra ovnen eller kogepladen, på pladen. Underlag skal altid anvendes under varme beholdere.
     
  • Selvom mindre hak eller ridser kan repareres, kræver dybere skader professionel behandling.
     
  • Stærke syrer
    Stoffer, der findes i afløbsrensere, toilet- og ovnrensere, farvefjernere, penselrensere, metalrensere og rengøringsmidler, der indeholder dichlormethan eller acetone, skal anvendes med stor forsigtighed. Hvis nogen af disse stoffer kommer i kontakt med en HI-MACS overflade, skal du bruge rigeligt med sæbevand for hurtigt at skylle overfladen af. Nogle af disse stoffer kan, hvis de efterlades på overfladen, forårsage en misfarvning, der kan være svær at fjerne.
     
  • Pletfjernelse
    Nogle problematiske pletter, såsom frugtdrikke og farvestoffer fra mad, kan kræve en mere aggressiv rengøring. Disse pletter kan fjernes med kraftfuldt blegemiddel efterfulgt af almindelig rengøring og skylning med vand. Blegemiddel bør kun være i kontakt med pladen mellem to og fem minutter. Nikotinpletter eller brandskader kan fjernes ved hjælp af polerende rengøringsmiddel eller ved at gnide en Scotch-Brite i cirkulære bevægelser over området.