Tips & Tricks

Plejeråd Tekstil

Tekstil

Tekstilmøbler findes i alle mulige former og farver, og derfor er det vigtigt, at du lærer at tage hånd om din møbel på den rigtige måde. Følg altid producentens plejeråd.

I dag er det for eksempel almindeligt, at tekstilmøbler kræver kemisk rensning. Det er ikke kun slidstyrken, der afgør, hvor længe et møbelstof holder, men med den rette pleje kan selv et stof med lav slidstyrke holde i mange år. 

I samarbejde med Leather Masters Scandinavia

  • Beskyt møblet fra direkte sollys. 
     
  • Impregner gerne møblet med tekstilspray, inden du begynder at bruge det. Snavs og pletter er så lettere at fjerne.
     
  • Støvsug møblet regelmæssigt.
     
  • Fjern pletter med det samme. Gnub ikke, men sug blot op med en klud. Pletfjerningsmidler bør kun bruges efter først at være prøvet på en mindre synlig del af stoffet.
     
  • Bemærk! Stoffer, der indeholder hør og/eller viskose, bør ikke rengøres med vandbaserede produkter, brug i stedet Dry Shampoo.

 

  • Bomuld Naturmateriale. Stoffet har høj slidstyrke og høj absorberingsevne. Behageligt at sidde på.
     

  • Linned Naturmateriale. Fremstillet af plantefibre fra hør. Stoffet har en fin glans og blød fornemmelse.

  • Polyester Syntetisk fiber. Stoffet har en høj slidstyrke og hverken strækker eller krøller.

  • Blandingsmaterialer Mest almindelige i møbelbetræk, da de forskellige materialer supplerer hinanden, og man får et stof, der er både slidstærkt, behageligt og smudsafvisende. Stoffet kan bestå af forskellige blandinger af syntetiske og naturlige fibre.

  • Fjern pletter med det samme. Gnub ikke, men sug blot op med en klud. Pletfjerningsmidler bør kun bruges efter først at være prøvet på en mindre synlig del af stoffet.
     
  • Bemærk! Stoffer, der indeholder hør og/eller viskose, bør ikke rengøres med vandbaserede produkter, brug i stedet Dry Shampoo.
     
  • Brug altid hvide klude (for at undgå misfarvning) og undgå at fugte et uldstof i større omfang, da dette risikerer vedvarende pletter.
     
  • Et skumrensemiddel kan om nødvendigt også bruges til en grundigere rengøring, hvis det er tilladt i stoffets specifikation. Aftagelige stoffer kan enten vaskes med vand eller kemisk renses i henhold til specifikationen for det pågældende stof.
     
  • Stearin

    Stearin fjernes lettest ved at køle det ned med en plastpose fyldt med is. Skrab derefter stearinen af med en sløv kniv. Mindre stofstykker kan lægges i fryseren et øjeblik. En anden måde er at lægge et kaffefilter på pletten og stryge over det med svag varme. Filteret fungerer som et blødgøringspapir og suger stearinen op.
     
  • Snavspletter

    1.    Fugt en mikrofiberklud under hanen i varmt vand.
    2.    Tilsæt en tekstilrensningsprodukt og vrid ud hårdt.
    3.    Fold og rul kluden omkring en svamp til en fast rulle.
    4.    Træk rullen frem og tilbage i forskellige retninger over de beskidte områder for at løfte snavset op fra stoffet.
     

Der er tre forskellige måder at teste et stof på: Martindale (slidstyrke), lysægthed (lysbestandighed) og pilling (fnugdannelse).

  • Martindale (slidstyrke)

    Martindale er et mål for, hvor holdbart et stof er, det vil sige, hvor meget slid det kan modstå. Man finder et stofs Martindale-værdi ved at teste, hvor mange omgange en stofbeklædt plade kan drejes mod stoffet, uden at nogen masker går. Værdien angiver antallet af omgange. Jo højere Martindale-værdi, desto mere slidstærkt stof. For eksempel har et fløjlstof ofte en værdi på over 100.000 Martindale.

    Som retningslinje for sofaer kan man bruge følgende:

» Hjemmemiljø med moderat slid, mindst 15.000 Martindale
» Hjemmemiljø med stærkt slid, mere end 30.000 Martindale
» Offentligt miljø, mere end 50.000 Martindale

  • Lysægthed (lysbestandighed)

    Et stofs lysægthed måles i gråskala eller blåskala og måler stoffets evne til at modstå sollys, det vil sige, hvor UV-bestandigt stoffet er, og hvor godt farverne holder i længden. Skalaen går fra 1-8 og er eksponentiel, hvilket betyder, at en lysægthed på 5 er dobbelt så god som 4. Vi anbefaler mindst 4, og værdier over 6 er ekstremt gode. Vi kan på forespørgsel tilbyde disse oplysninger for alle vores stoffer, men har ikke skrevet det ud på alle sofaer på vores side.
     
  • Pilling (fnugdannelse)

    Pilling måler stoffets fnugdannelse, det vil sige overskydende fibre, der kan løsne fra betrækket. Dette opstår, når fibre trækkes ud af stoffets overflade ved slid og kan få stoffet til at se slidt og fnugget ud. Dette påvirker ikke stoffets slidstyrke, men kan med tiden påvirke udseendet. Pilling måles på en skala fra 1-5.